Good industrial design award
Terug naar nieuwsoverzicht

DESSO krijgt tweemaal erkenning voor Goed Industrieel Ontwerp bij opening Dutch Design Week

25 oktober 2010

De officiële uitreiking van de erkenningen voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO) heeft vrijdag plaatsgevonden in Eindhoven. Aan DESSO werden twee erkenningen uitgereikt voor productinnovaties die in 2010 gelanceerd werden: DESSO AirMaster® - het tapijt dat de lucht zuivert, en DESSO EcoBase® - 's de tapijtrug die 's werelds eerste zilver gecertificeerde Cradle to Cradle® tapijttegel bewerkstelligt, die na gebruik 100% veilig herbruikbaar is.

De GIO erkenningen worden al 25 jaar lang uitgereikt aan deskundig Nederlands design en zijn dit jaar met de opening van de "Dutch Design week' in Eindhoven, het grootste design event van Nederland, opnieuw toegekend. Bij de uitreikingsceremonie waren Ludwig Cammaert (Manager Design & Technical Developments) en Marloes Jongen (Designer van DESSO Design) aanwezig.

De erkenning staat bekend als hét keurmerk voor design expertise en wordt uitgereikt door een onafhankelijke jury. Om voor het keurmerk voor Goed Industrieel Ontwerp in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, innovativiteit, originaliteit en materiaalkeuze zijn van even groot belang. Volgens de jury voldoen de innovatieve DESSO producten AirMaster® en EcoBase® ruimschoots aan deze criteria.

De GIO erkenning - te vergelijken met de Amerikaanse Idea Award en de Duitse Red dot en iF-Award - is een gewilde erkenning van de professionaliteit van ontwerper èn opdrachtgever. De inzendingen van DESSO werden door een onafhankelijke vakjury onder voorzitterschap van prof dr ir Wim Poelman beoordeeld in de categorie Projectinrichting. Een GIO erkenning versterkt de geloofwaardigheid en bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt.

Alexander Collot d'Escury, CCO DESSO is zeer blij met dit resultaat: "Deze erkenningen zijn een fantastische bekroning van onze inspanningen om kwalitatief hoogstaande producten te creëren met een toegevoegde waarde die een positief effect hebben op 'people, planet, profit'. Zowel DESSO AirMaster® als DESSO EcoBase® helpt ons een revolutie teweeg te brengen binnen de tapijtindustrie en consumenten te laten zien dat tapijt een positief effect kan hebben op hun gezondheid en het milieu."

Over de innovaties

DESSO AirMaster®
Goede luchtkwaliteit in gebouwen is essentieel aangezien mensen een groot gedeelte van de dag binnen zitten. Zo brengen mensen met een fulltime kantoorbaan gemiddeld 1880 uur per jaar op kantoor door. Het Duitse Astmafonds DAAB stelt al enige tijd dat de schadelijke effecten van fijnstof aanzienlijk afnemen wanneer er tapijt als vloerbedekking wordt gekozen voor binnenruimtes in plaats van harde vloeren. De aandacht voor een goed binnenklimaat staat dit jaar hoog op de politieke agenda. Zo maakte staatssecretaris Dijksma (OCW) in januari bekend een crisismaatregel te treffen om de luchtkwaliteit binnen schoolgebouwen te verbeteren. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de GGD waaruit blijkt dat het binnenklimaat van scholen vaak ver onder de maat is. Het nieuwe type tapijt, AirMaster®, is acht keer effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en vier keer effectiever dan een standaard tapijt. Dit bleek uit onderzoek van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI*. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat en vermindert het risico op gezondheidsproblemen.

DESSO EcoBase®
De nieuwe DESSO EcoBase®-tapijtrug is goed voor het milieu en 100% veilig te recyclen. Met deze lancering heeft DESSO het gewenste zilveren Cradle to Cradle®-certificaat verkregen; er is een niveau bereikt waarbij 97% van alle materialen volgens de Cradle to Cradle®-principes als positief gedefinieerd worden. DESSO is trots de enige fabrikant ter wereld te zijn die een zilveren Cradle to Cradle® certificaat heeft verworven voor een gehele tapijttegel. EcoBase® is een goed voorbeeld van ecologische innovatie: het is gemaakt van positief gedefinieerde materialen die veilig hergebruikt kunnen worden.


*GUI is een onafhankelijk Duits testinstituut gespecialiseerd in het analyseren van luchtkwaliteit in binnen- en buitenklimaten en verricht onder andere onderzoeken voor de Duitse Allergie en Astma Bond (DAAB). GUI heeft onderzoek uitgevoerd waarbij een vergelijking is gemaakt tussen AirMaster®, een standaard PVC harde vloer en een standaard gestructureerd lussenpool tapijt. Bij de test is gebruik gemaakt van fijnstof met een aërodynamische diameter van 10µm (PM10) en kleiner.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email