Terug naar nieuwsoverzicht

Luchtkwaliteit in gebouwen vaak ver onder de maat - Speciaal tapijt zorgt voor meer frisse lucht

17 mei 2010

Tapijtfabrikant DESSO introduceert een nieuw type tapijt dat speciaal is ontworpen om de luchtkwaliteit in gebouwen te verbeteren. Deze is vaak verre van optimaal, wat voor een belangrijk deel wordt veroorzaakt door stofdeeltjes en fijnstof. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen. In januari kondigde het  Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) al een crisismaatregel aan om de luchtkwaliteit in scholen te verbeteren.

Het nieuwe type tapijt, AirMaster®, is acht keer effectiever in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en vier keer effectiever dan een standaard tapijt. Dit bleek uit onderzoek van het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI*. Daarmee zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat en vermindert het risico op gezondheidsproblemen.

Onafhankelijk getest
AirMaster® werd het afgelopen jaar ontwikkeld en is uitgebreid getest door het onafhankelijke Duitse testinstituut GUI. Het onderzoek toont aan dat de gepatenteerde technologie van AirMaster® acht maal effectiever is in het opnemen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren en viermaal effectiever dan standaard tapijt. DESSO biedt daardoor als enige producent ter wereld een product dat met een gouden logo is gecertificeerd door GUI, wat inhoudt dat het tapijt meer dan 80% effectiever is in het vangen en vasthouden van fijnstof dan harde vloeren.

“Het tapijt vermindert de hoeveelheid stof en fijnstof die in ruimtes gaat rondzweven aanzienlijk. De World Health Organization** geeft aan dat het inademen van met name fijnstof bijzonder schadelijk is,” aldus Alexander Collot d’Escury, Chief Commercial Officer van DESSO. “Kleine stofdeeltjes komen in de longen terecht, de kleinste deeltjes zelfs in de bloedsomloop en kunnen daarmee de gezondheid ernstig beïnvloeden.” Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht*** dat fijnstof astma bij kinderen kan veroorzaken.

Crisismaatregel
De aandacht voor een goed binnenklimaat staat op dit moment hoog op de politieke agenda. Zo maakte staatssecretaris Dijksma (OCW) in januari bekend een crisismaatregel te treffen om de luchtkwaliteit binnen schoolgebouwen te verbeteren. Dit naar aanleiding van een onderzoek van de GGD waaruit blijkt dat het binnenklimaat van scholen vaak ver onder de maat is.

Actief beleid tegen slechte luchtkwaliteit
Goede luchtkwaliteit in gebouwen is essentieel aangezien mensen een groot gedeelte van de dag binnen zitten. Zo brengen mensen met een fulltime kantoorbaan gemiddeld 1880 uur per jaar op kantoor door. Het Duitse Astmafonds DAAB stelt al enige tijd dat de schadelijke effecten van fijnstof aanzienlijk afnemen wanneer er tapijt als vloerbedekking wordt gekozen voor binnenruimtes in plaats van harde vloeren. Het Nederlandse Astmafonds startte dit voorjaar de campagne “Vieze lucht verziekt je longen” om gemeentes aan te sporen een actiever beleid te voeren om slechte luchtkwaliteit, die onder meer het gevolg is van fijnstof, aan te pakken. Aanleiding voor de campagne is volgens het Astmafonds onder meer het feit dat Nederland al lange tijd de Europese normen voor met name fijnstof en stikstofdioxide overschrijdt.

 

* GUI is een onafhankelijk Duits testinstituut gespecialiseerd in het analyseren van luchtkwaliteit in binnen- en buitenklimaten en verricht onder andere onderzoeken voor de Duitse Allergie en Astma Bond (DAAB). GUI heeft onderzoek uitgevoerd waarbij een vergelijking is gemaakt tussen AirMaster®, een standaard PVC harde vloer en een standaard gestructureerd lussenpool tapijt. Bij de test is gebruik gemaakt van fijnstof met een aërodynamische diameter van 10μm (PM10) en kleiner.
** Air quality guidelines – global update 2005, World Health Organization.
*** Onderzoek, uitgevoerd door het Institute for Risk Assesment Sciences (IRAS) van de Universiteit van Utrecht waarin is gekeken naar het verband tussen verkeersgerelateerde luchtvervuiling en het ontstaan van astma, allergieën en daaraan gerelateerde symptomen gedurende de eerste 8 levensjaren.


 

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email