Sustainability Challange
Terug naar nieuwsoverzicht

Bedrijfsmodel DESSO is Case-study aan London Business School

30 september 2011

Het bedrijfsmodel van DESSO, fabrikant van tapijt en sportveldbekleding, is vanaf vandaag een officiële case study aan de toonaangevende London Business School. De case study, met de titel 'Duurzaamheid, DESSO gaat de uitdaging aan', behandelt waarom de onderneming heeft besloten het Cradle to Cradle® concept te incorporeren in de bedrijfsvoering en op welke wijze dat is gedaan.

Het eerste deel van de case-study richt zich op de beslissing van DESSO om het bedrijfsmodel aan te passen aan het Cradle to Cradle® concept. Binnen enige tijd publiceert London Business School een tweede deel, waarin wordt ingegaan op wat DESSO tot nu toe heeft gedaan om de verandering tot stand te brengen.

De case-study is geschreven door Ioannis Ioannou, universitair docent Strategie en Ondernemerschap aan de London Business School en deskundige op het gebied van duurzaamheid en door Amandine Ody-Brasier, promovendus in haar laatste jaar aan de London Business School. Zij hebben de beslissing tot deze fundamentele bedrijfshervorming herleid tot 2007, toen Stef Kranendijk CEO van DESSO werd. De onderneming had op dat moment behoefte aan een nieuwe strategie om te kunnen groeien1.

Daad bij het woord
"De DESSO-casus is niet alleen een prachtige kans voor executives om iets te leren. Belangrijker is het feit dat het een fantastisch voorbeeld is van een modern bedrijf dat de daad bij het woord voegt waar het duurzaamheid betreft en ook nog eens op een zeer strategische manier," zegt Professor Ioannou. "Onder leiding van Stef is DESSO bezig de fundamenten te leggen van een winstgevend, innovatief en duurzaam bedrijfsmodel.

DESSO laat tegelijkertijd een fundamenteel positieve voetafdruk achter op onze planeet. Het lijdt geen twijfel dat dit de komende jaren de grootste uitdaging wordt voor 's werelds vooraanstaande bedrijven en DESSO zet essentiële stappen in de juiste richting."

Special Executive Programme
Nadat de beslissing genomen was voor een nieuw bedrijfsmodel met het Cradle to Cradle® concept (waarbij alle goederen zodanig gemaakt worden dat ze eindeloos hergebruikt kunnen worden) als uitgangspunt, moest Kranendijk zijn aandeelhouders, medewerkers, management, leveranciers en klanten overtuigen waarom dit de juiste zet was. Omdat dit plaatsvond tijdens de ergste financiële crisis in 60 jaar, was dat een enorme uitdaging. Zo'n 60 hooggeplaatste executives uit de hele wereld kregen op 23 september jl. het Cradle to Cradle® verhaal van Desso te horen tijdens de inleiding van het prestigieuze Special Executive Programme (SEP) als een casus waarbij er door een onderneming aanzienlijk verder wordt gegaan dan enkel het streven naar duurzaamheid. De DESSO-casus blijft deel uitmaken van het onderwijsprogramma van de London Business School en wordt opgenomen in het European Case Clearing House (ECCH2), waardoor het verhaal op grote schaal beschikbaar komt voor executives, zodat zij ervan kunnen leren. "Ik hoop altijd dat het verhaal van Desso andere zakelijke leiders en ondernemers inspireert om dezelfde Cradle to Cradle® route te gaan volgen," zegt Stef Kranendijk, CEO van DESSO. "Dat is de reden dat ik bijzonder blij ben dat ik de kans heb gekregen om het verhaal persoonlijk te vertellen op de London Business School."

Winstgevend en duurzaam
Business Strategy Review, het magazine van de London Business School3 wijdt een artikel aan Stef Kranendijk en het DESSO verhaal. Als voormalig Executive van Stanley Works en Proctor & Gamble is Kranendijk gewend met belangrijke strategische veranderingen om te gaan. Hij gelooft sterk in de noodzaak bedrijven te creëren die besluiten op verregaande wijze vorm te geven aan duurzaamheid. Kranendijk: "Ik ben in een positie om verandering te verwezenlijken. DESSO biedt mij de mogelijkheid te bewijzen dat het mogelijk is een bedrijf zodanig in te richten dat het zowel winstgevend als volledig duurzaam is. We hebben laten zien dat het werkt. Onze verdiensten (EBIT) zijn tussen 2007 en 2010 negenvoudig gestegen," zegt Stef Kranendijk. "Onze klanten zijn zeer onder de indruk van de producten met Cradle to Cradle® certificaat die wij aanbieden. Het is fantastisch om te zien hoe onze hele benadering ons in staat stelt om op het scherpst van de snede te operen wat ontwerp en functionaliteit betreft en daarnaast de basis te leggen voor volledige duurzaamheid in het gebruik van materialen, water en energie."

De voorbereidende fase (2008 tot 2015) van Desso's Cradle to Cradle® plannen is gericht op:
• het elimineren van alle chemicaliën die niet aanvaardbaar zijn volgens EPEA4 standaarden;
• voor 50% van de gebruikte energie overschakelen naar duurzame bronnen;
• beginnen met het opzetten van een terugnamesysteem dat tot doel heeft tapijten aan het eind van hun levenscyclus terug te nemen en te recyclen volgens het Cradle to Cradle®-principe van continu hergebruik in de productiecyclus.
•  In de implementatiefase (2015 tot 2020) heeft Desso tot doel om 80% van dproducten van het bedrijf te vervaardigen van post-consumer materiaal. Alle tapijten zijn dan Cradle to Cradle®-gecertificeerd door EPEA en 100% van de verbruikte energie zal geleverd worden door duurzame bronnen.

 

 

1 Dhr. Gus Romano, duurzaamheidexpert en alumnus van de prestigieuze Londense Business School zal samen met Professor Ioannou de lessen over de Desso-casus verzorgen.
2 Ga naar ECCH online op: http://www.ecch.cranfield.ac.uk).
3 http://bsr.london.edu/home/index.html
4 De Environmental Protection and Encouragement Agency is een organisatie die gesticht is door de Cradle to Cradle®-pionier Professor Michael Braungart).

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email