Terug naar nieuwsoverzicht

Exeter business school publiceert nieuwe case study over hoe Desso de kringloop sluit

21 november 2012

Exeter Business School, de nummer 2 op de ranglijst voor business studies van de Sunday Times en oprichter van het innovatieve One Planet MBA-programma met het Wereld Natuur Fonds, heeft een diepgaand onderzoek over de Cradle to Cradle®-strategie1)  van Desso gepubliceerd.

In deze casestudy, getiteld 'Desso and the Cradle-to-Cradle® Challenge: Rethinking Carpet as a Closed-loop Supply System', worden de uitdagingen onderzocht waarmee Desso te maken kreeg na de beslissing om de Cradle to Cradle®-beginselen te volgen en het vervolgens herformuleren van de opvattingen van de onderneming over integraal ketenbeheer.

De Desso-casus is opgesteld door Professor Mickey Howard, Associate Professor in Purchasing & Supply Chain Management, samen met Dr. Sally Jeanrenaud, Senior Research Fellow in Sustainable Development en Dr. Fernando Correia, Postdoctoral Research Fellow.

"Het verheugt ons om op deze wijze te kunnen samenwerken met de Exeter Business School. Dit was voor ons een mooie gelegenheid om na te denken over onze Cradle to Cradle® -strategie, geïnitieerd onder leiding van onze Chairman Stef Kranendijk en het succes ervan te bewijzen. We hopen dat dit zal leiden tot een grotere belangstelling voor en navolging van deze weg naar een circulaire economie."

Alexander Collot D'Escury, CEO van Desso

Ook Professor Michael Howard was "verheugd over de samenwerking bij het onderzoek tussen de University of Exeter Business School en Desso" en voegt hieraan toe: "De onderzoekscasus die gepubliceerd is in het ECCH (European Case Clearing House) toont niet alleen het geavanceerde denken bij Desso omtrent gesloten leveringssystemen. Tevens wordt hierin het belang onderstreept van het implementeren van een duurzame strategie in de hele leveringsketen om alle partners te betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen."

Aquafil, een van Desso's belangrijkste leveranciers, is ook bij deze case study betrokken met de enthousiaste steun van Giulio Bonazzi, President van Aquafil. Deze vooraanstaande leverancier, die al 20 jaar samenwerkt met Desso, koopt wereldwijd, maar vooral in de VS, polyamide 6-bevattende afvalstoffen in. Vaak gaat het daarbij om oude visnetten en gebruikt tapijtgaren. Andere bronnen zijn bijvoorbeeld Desso's eigen Refinity®-fabriek. Aquafil maakt van dit afval het ECONYL®-garen dat gemaakt is van 100% gerecycled nylon en dat Desso in meer dan 60%2) van het tapijttegelassortiment gebruikt.

1) Howard, M., Jeanrenaud, S., & Correia, F. Desso and the Cradle-to-Cradle® Challenge: Rethinking Carpet as a Closed-loop Supply System, Exeter Business School, september 2012. Online beschikbaar op:  http://www.ecch.com/educators/

2) 60% heeft betrekking op het verkoopvolume aan producten met ECONYL®-garen in de collectie commerciële tapijttegels. Het totale percentage gerecycled materiaal verschilt per product en per kleur. Of een kleur ECONYL® bevat en het precieze percentage ervan, is te vinden op onze website:  www.desso.com.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email