Terug naar nieuwsoverzicht

Desso wint Guardian Sustainable Business Award in de categorie afval en recycling

30 mei 2012

Op 29 mei heeft Desso, een toonaangevende Europese fabrikant van tapijt en sportveldbekleding, de 2012 Guardian Sustainable Business Award in de categorie afval en recycling gewonnen voor het inpassen van Cradle to Cradle® in de bedrijfsstrategie. Er stonden nog twee andere ondernemingen op de shortlist: BAM Nuttall en Coca-Cola Enterprises.

"Dit is een fantastische bekroning van alle grote inspanningen die de Desso-medewerkers hebben geleverd om de organisatie te transformeren", aldus Stef Kranendijk, CEO van Desso. "Ik ben vooral verheugd omdat de Guardian Sustainable Business Awards een erkenning inhouden voor deelnemers die een echte impact hebben en dat daarbij op zoek wordt gegaan naar bedrijfsmodellen die ook elders ingezet kunnen worden. We hebben gemerkt dat de Cradle to Cradle®-strategie onze winst heeft doen toenemen en innovatiekracht heeft doen versterken. Verder helpt deze strategie ons ook bij het zoeken naar oplossingen voor de dringendste milieu-uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd. En we hopen dat deze ook elders navolging vindt, zodat wij samen duurzaamheid daadwerkelijk naar een hoger niveau kunnen tillen. "We evolueren van een lineaire economie van 'nemen, maken en wegdoen' naar een circulaire economie", voegt Stef Kranendijk toe. "Zoals blijkt uit de ramingen van een nieuw rapport van de Ellen MacArthur Foundation vertegenwoordigt dit een economische kans van maximaal $630 miljard per jaar in Europa, wat neerkomt op bijna 4% van het jaarlijkse BBP van de EU."1)

Sinds 2008 integreert Desso de Cradle to Cradle®-strategie in haar bedrijfsmodel waarbij producten met het oog op scheiding en hergebruik worden ontworpen. Het doel van Cradle to Cradle® is onze productiewijze te veranderen zodat onze producten van positief gedefinieerde materialen worden gemaakt2) die oneindig kunnen worden hergebruikt.

In 2010 heeft Desso een zilveren Cradle to Cradle®-certificaat gekregen voor een compleet tapijtproduct met de nieuwe tapijttegelrug Desso EcoBase®. Door de innovatieve samenstelling kan de polyolefinelaag van de Desso EcoBase®-rug volledig worden hergebruikt in ons eigen productieproces.

Voor de tapijttegels met een Desso EcoBase®-rug geldt nu dat tot 97% van het materiaal positief gedefinieerd is.3)

Desso heeft ook een TakeBack™-programma geïntroduceerd waarbij gebruikte tapijten worden teruggenomen (indien er geen pvc in verwerkt is) en het materiaal wordt gerecycled.

De doelstelling van Desso is dat tegen 2020 alle producten ontworpen zullen zijn volgens de Cradle to Cradle®-principes en dat een groot deel van de verbruikte energie van hernieuwbare energiebronnen afkomstig zal zijn.

Stef Kranendijk houdt een lezing over de duurzaamheidsstrategie van de onderneming tijdens de Green Corporate Energy Conference in Londen op 27 juni waar hij geïnterviewd zal worden door milieudeskundige en auteur John Elkington.4) 

1) Het rapport 'Towards the Circular Economy: Economic and business rationale for an accelerated transition' is in januari 2012 gepresenteerd door Dame Ellen MacArthur, de oprichtster van de Ellen MacArthur Foundation, tijdens het World Economic Forum in Davos. Stef Kranendijk, CEO van Desso, was een van sprekers bij deze presentatie. Een volledige versie van het rapport is beschikbaar op:http://www.ellenmacarthurfoundation.org/

2) Positief gedefinieerd = alle ingrediënten zijn geclassificeerd als Groen (optimaal) of Geel (aanvaardbaar) volgens de beoordelingscriteria van Cradle to Cradle®.

3) Zie voetnoot 2.

4)  http://www.greencorporateenergy.com/2012/

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email