Terug naar nieuwsoverzicht

Hybride Desso gras voor twee stadions tijdens het EK Voetbal

07 juni 2012

Over enkele dagen wordt het grootste Europese voetbaltoernooi afgetrapt in Polen en Oekraïne. Twee stadions in Oekraïne beschikken over een bijzondere 'hybride' grasmat. In de stadions van Kharkov en Donetsk installeerde Desso Sports Systems een natuurgrasmat, versterkt met kunstgrasvezels.

Topwedstrijden op een high-tech grasmat
Met dit type veld beschikken de stadions van Kharkov en Donetsk over een perfecte grasmat gedurende het hele toernooi. De stadions zullen tijdens het EK intensief gebruikt worden voor zowel wedstrijden als trainingen. Dankzij de versteviging met kunstvezels zijn de velden in alle weersomstandigheden perfect bespeelbaar.

“In drie weken tijd zal de Donbass Arena de thuisbasis zijn voor 5 wedstrijden in het kader van EURO 2012, inclusief een kwart- en halve finale. Met Desso GrassMaster hebben we een perfect veld tijdens het hele toernooi."

Alexander Atamanenko, CEO van de Donbass Arena, Donetsk

Cogastland Oekraïne speelt 2 wedstrijden in Donetsk, op 11 juni neemt Engeland het er op tegen Frankrijk. Nederland zal alle groeps-wedstrijden in het stadion van Kharkov spelen, waaronder de topwedstrijd tegen Duitsland.

Over het hybride systeem 
Het systeem bestaat uit een 100 % natuurlijke grasmat, waarin kunstvezels elke 2 cm zo'n 20cm diep worden geïnjecteerd. Dit resulteert in 20 miljoen kunstvezels die het gras verstevigen. Het vernuft van het systeem bevindt zich onder het gras. De natuurgraswortels verstrengelen met de kunstgrasvezels en verankeren de graszoden tot een stabiel en vlak speloppervlak. Het resultaat: een uniform en perfect veld in alle omstandigheden. De velden in de stadions van Kharkov en Donetsk werden geïnstalleerd in de zomer van 2011, en doorstonden de harde winter met glans. 

Topspelers al vertrouwd met Desso GrassMaster 
De meeste spelers die actief zijn tijdens het toernooi, hebben al ervaring met dit type veld in hun reguliere competitie. Meer dan 450 clubs hebben dit system al geïnstalleerd in hun stadion of trainingscentrum. Topclubs zoals Arsenal FC, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, AZ Alkmaar, RSC Anderlecht spelen al sinds jaren op een Desso GrassMaster-veld. Oekraïns landskampioen Shaktar Donetsk beschikt sinds vorig jaar over het systeem. Ook tijdens het WK in Zuid-Afrika werd er wedstrijden gespeeld op dit type veld. Sinds de installatie van het systeem in Wembley in 2010, beschikt het stadion weer over een perfect veld. In 2011 werden er meer dan 60 sportwedstrijden gehouden, waaronder de Champions League finale,  en 8 weken lang concerten georganiseerd. Tijdens de Olympische Spelen is Wembley gastheer van een aantal voetbalwedstrijden, waaronder  semi-finales en finales.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email