Desso carpet Hella Jongerius at United Nations Headquarters
Terug naar nieuwsoverzicht

DESSO levert speciaal ontworpen wollen tapijt voor de nieuwe inrichting van het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York

17 oktober 2013

Desso, een internationaal bedrijf van tapijten, tapijttegels en sportvelden, heeft recent de installatie van het speciaal ontworpen geweven Wilton-tapijt voor de North Delegates' Lounge in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York succesvol afgerond.

De lounge is een plek waar informele ontmoetingen kunnen plaatsvinden, vriendschappen kunnen worden gesloten en overeenkomsten kunnen worden vormgegeven buiten de formele procedures om.

Binnen dit project heeft Desso samengewerkt met de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius om de krachtigste tapijttextuur en kleur voor dit belangrijke nieuwe project te creëren.

Hella Jongerius maakte deel uit van een Nederlands ontwerpteam dat, bij wijze van geschenk, door Nederland aan de VN ter beschikking is gesteld. De ingediende ontwerpen werden door een selectiecomité onder leiding van de Nederlandse Rijksbouwmeester beoordeeld. Een belangrijk criterium was of het ontwerpteam een interdisciplinaire aanpak hanteerde, in lijn met de handelswijze van het oorspronkelijke architectenteam dat in de jaren 50 van de vorige eeuw betrokken was bij het ontwerpen van het VN-hoofdkantoor in New York en dat onder anderen bestond uit Le Corbusier, Oscar Niemeyer, Max Abramovitz en Wallace K. Harrison.

Het winnende Nederlandse team bestond verder uit het architectenkantoor OMA, grafisch ontwerpster Irma Boom, kunstenaar Gabriel Lester en theoreticus Louise Schouwenberg. Hun doel was de North Delegates' Lounge om te vormen tot Gesamtkunstwerk dat de Nederlandse creatieve sector voor het internationale voetlicht zou brengen. 

“Het is spannend voor ons om betrokken te zijn bij een dergelijk inspirerend en creatief project. Het is boeiend om te bedenken dat in de toekomst diplomaten en politici informele vriendschappen kunnen sluiten en oplossingen kunnen vinden voor crisissituaties en problemen in de wereld in deze nieuw ontworpen kamer met onze tapijten. Hella was op zoek naar een specifieke uitstraling die doet denken aan traditionele wollen berbertapijten. We hebben dus een speciaal tapijt ontworpen voor dit project, met een afwijkende combinatie van wol en geitenhaar om zo de ruwere textuur te krijgen waar Hella naar op zoek was.”

Roland Jonkhoff, Regional Managing Director Desso

In het tapijt worden drie verschillende designpatronen gebruikt, waaronder twee visgraatelementen en het bestaat uit twee kleurtinten: effen donkerbruin bij de entree dat door een complex duotoon weefpatroon overgaat in een meer grijsbruine tint in de lounge.

Desso carpet Hella Jongerius at United Nations Headquarters

 

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email