Terug naar nieuwsoverzicht

Desso levert 120m² groot karpet voor beroemdste schilderij van Nederland

28 maart 2013

De museumzaal met het beroemdste schilderij van Nederland, 'De Nachtwacht' van Rembrandt, is voorzien van een speciaal ontworpen karpet van de Nederlandse tapijtfabrikant Desso. De naar verwachting 1,7 miljoen bezoekers dit jaar kunnen vanaf dit tapijt 'De Nachtwacht' met eigen ogen aanschouwen. In opdracht van het Rijksmuseum produceerde Desso een op maat gemaakt en speciaal geweven karpet met een grootte van 120m² (15x8m). Donderdagavond 28 maart jl.  is het tapijt geïnstalleerd en vanaf 14 april 2013 is het vernieuwde Rijksmuseum open voor publiek.

"Het Rijksmuseum heeft gekozen voor Desso karpetten vanwege het extra comfort en warmte die zij opleveren in de zaal", zo stelt Roland Jonkhoff, Regional Managing Director Desso. "Daarnaast is de aanzienlijk betere akoestiek die dit tapijt levert ten opzichte van harde vloeren een belangrijk argument. Met de permanente grote belangstelling voor het schilderij levert dit meer comfort en rust op voor de bezoekers. De kleur en het dessin van de karpetten zijn volledig afgestemd op het kleurgebruik van de muren in het museum. Vanwege de grootte van het karpet kon de afwerking alleen ter plekke, in de Rembrandtzaal plaatsvinden, een uniek proces waar partner Hacotec uit Oss een grote rol speelt." 

Naast het karpet in de museumzaal van 'De Nachtwacht' heeft Desso nog acht andere grote karpetten geleverd. Deze karpetten, met een individuele grootte van 32m²  (8x4 meter), komen te liggen in de Eregalerij, een grote zaal waar de belangrijkste, monumentale topstukken worden gepresenteerd. Alle kleden zijn speciaal voor het Rijksmuseum ontworpen en geweven. Het betreft een Axminster kwaliteit dat qua comfort, brandveiligheid en levensduur aan de hoogste eisen voldoet. De karpetten hebben een identiek dessin en in de kleurzetting zijn in het tapijt vier grijstinten gemengd. 

"Het is een grote eer om een dergelijke bijdrage te kunnen leveren aan het fraai vernieuwde Rijksmuseum. Wij zijn ervan overtuigd dat de aankleding met onze custom-made karpetten bijdraagt aan een warme, comfortabele en hoogwaardige uitstraling die de kunstbeleving van de bezoekers versterkt."

Alexander Collot d'Escury (CEO Desso Group)

In het vernieuwde Rijksmuseum vertellen in 80 zalen 8.000 voorwerpen van kunst en geschiedenis straks het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur van de Middeleeuwen tot nu. Tijdens de 10 jaar durende verbouwing en renovatie van het Rijksmuseum hing 'De Nachtwacht' tijdelijk in de Philipsvleugel. Op 27 maart 2013 werd het beroemde schilderij met een grootte van 4,54 bij 3,79 meter met behulp van een kraan teruggeplaatst in de Nachtwachtzaal.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email