Terug naar nieuwsoverzicht

Nederlandse bedrijven nemen actie en beschermen tropisch bos voor klimaat

02 december 2014 - Vier Nederlandse bedrijven; Desso, Eneco, Essent en FMO en de Nederlandse overheid maken een half miljoen Euro beschikbaar voor een uniek bos project in Peru. Ze ondersteunen het tegengaan van ontbossing in de tropen als een vrijwillige actie om klimaatverandering te bestrijden.

Tambopata Project

 

Bomen halen broeigassen uit de lucht en die broeigassen komen allemaal weer in de lucht als de boom gekapt wordt. Wereldwijd draagt het kappen van tropische bossen daardoor bij aan 15 tot 20% van de oorzaken achter klimaat verandering. Behalve klimaat voordelen draagt het tegengaan van ontbossing ook bij aan de bescherming van zeldzame dieren en plantensoorten. Ook zijn veel inheemse volken en lokale gemeenschappen in hun levensonderhoud van bossen afhankelijk.

Tambopata project

De vier bedrijven ondersteunen het Tambopata project in de Peruaanse Amazone. Met deze bijdrage worden alternatieven ontwikkeld om de ontbossing en degradatie van bossen tegen te gaan. Zo wordt duurzame teelt van hoogwaardige cacao teelt geïntroduceerd waarmee boeren een beter inkomen kunnen genereren.

De bedrijven krijgen certificaten voor gereduceerde CO2 emissies voor hun bijdrage. Deze certificaten kunnen worden gebruikt om vrijwillig emissies in de bedrijfsvoering te compenseren die niet op andere manieren teruggedrongen kan worden. Sommige bedrijven gebruiken de certificaten om groene producten in de markt te zetten zoals groen gas, of ze integreren het in hun cradle-to-cradle strategie.

Beschermen van bos

Vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven bezoeken het Tambopata project in de Amazone van 29 november tot 3 december. Een dag na aankomst terug in de hoofdstad presenteren de bedrijven het programma op de klimaat top COP20  die deze week in Lima gehouden wordt.

Het beschermen van bos en het tegengaan van ontbossing in landbouw en andere economische activiteiten staat hoog op de agenda van de klimaat onderhandelingen. Het ligt in de verwachting dat het een centraal onderdeel zal zijn van het nieuwe klimaat verdrag waarover volgend jaar in Parijs overeenstemming moet worden bereikt.

De bedrijven werken samen binnen het Nederlandse Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie" (Platform BEE), een initiatief van IUCN NL, VNO-NCW en  het Ministerie van Economische Zaken.

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email