Desso Tapijt in Paleis het Loo
Terug naar nieuwsoverzicht

Desso levert bijdrage aan expositie Paleis het Loo

21 maart 2014

Van 22 maart t/m 29 juni 2014 presenteert Paleis Het Loo in vijf historische vertrekken werk van Nederlandse ontwerpers, onder de titel 'Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design'. De bekende tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole brengt een spraakmakende dialoog tot stand tussen de vorstelijke smaak van vroeger en Nederlands design van nu.  De Nederlandse tapijtproducent Desso levert een bijdrage in het ontwerp en realisatie van bijzondere vloeren voor de expositie. Eerder leverde Desso al bijzondere tapijtontwerpen en wandkleden aan het Rijksmuseum en het Stedelijk museum. 

Voor het eerst in de geschiedenis wordt afgeweken van een vaste inrichting in deze zalen. De Nieuwe Eetzaal, Audiëntiezaal, Slaapkamer van koning-stadhouder Willem III, Salon van prins Willem V én de Zitkamer van koningin Wilhelmina worden vanuit een nieuw oogpunt bekeken. Als belangrijk onderdeel van de expositie zijn de vloeren van deze vertrekken door Desso voorzien van tapijt dat door middel van gravures een kopie is van de fraaie gestucte en beschilderde plafonds in deze vertrekken.

Desso Tapijt in Paleis het Loo

 

De getufte kamerbreed tapijten zijn voorzien van een print en daardoor is het elk ontwerp tot in detail te realiseren. Hierdoor vindt een aparte beleving plaats van de rijke paleisinterieurs van Het Loo. De oppervlakte van de vijf vertrekken bedraagt bijna 450m². "We zijn zeer trots dat we onderdeel mogen uitmaken van deze bijzondere tentoonstelling in dit voormalig Koninklijk paleis" zegt Roland Jonkhoff, regional managing director. "Het is een uitstekend voorbeeld van Desso's streven naar een creatief tapijtdesign dat perfect aansluit bij de behoeften van architecten, binnenhuisarchitecten, huizenbezitters en eindgebruikers."

Paleis Het Loo is in 1685 gebouwd in opdracht van Koning-stadhouder Willem III. Sinds de opening van Paleis Het Loo voor publiek in 1984 tonen de veertig ingerichte paleisvertrekken drie eeuwen bewoningsgeschiedenis door de Oranjes.

Desso Tapijt in Paleis het LooBijzondere karakter Paleis Het Loo
Nicole Uniquole selecteerde stukken uit de museumdepots die zelden voor publiek te zien zijn en combineert deze met design van nu. Voor het eerst kan de bezoeker hierbij vrij door de paleiskamers lopen en de ruimte van dichtbij ervaren. De presentatie 'Royal Showpieces' toont werk van onder andere JANTAMINIAU, Tord Boontje, Mieke Meijer, Scholten & Baijings, Scheltens & Abbenes, Paul Heijnen en Winde Rienstra. Ook jonge ontwerpers als JONGHLABEL zijn met hun werk vertegenwoordigd. Daarnaast sieren buitenlandse ontwerpers zoals Ingo Maurer en Ying Gao, de paleisvertrekken met verrassende opstellingen.

Desso Tapijt in Paleis het Loo

 

paleisloo5

 

Paleisloo6

 

  • Deel deze pagina
  • twitter
  • linkedin
  • facebook
  • email